Slik reduserer du tomgangskjøring

Tomgang er dyrt for bedrifter med en flåte av kjøretøyer. Hvordan kan dette reduseres?

AdobeStock_255713618idle

Hva er tomgangskjøring?


Tomgang er når motoren kjører selv om kjøretøyet står stille. Og det har ikke noe å si om flåten din består av lett, medium eller tungt kjøretøy. Det å redusere tomgangskjøring bør være en topp-prioritet.


Hvorfor er det viktig å unngå tomgangskjøring?


Tomgangskjøring kan resultere i et forbruk av 3.7 liter drivstoff per time eller mer. Som nevnt tidligere, kan dette gi et nedslående driftsresultat. I tillegg er det ekstremt miljøskadelig. Og hvis et kjøretøy kjører lenger enn nødvendig, er det også kostnader forbundet med unødvendig slitasje. Det forkorter motorens liv.

Nå skal vi oppklare noen misforståelser:
Myte: Motoren må varmes opp før kjøring.
Sannhet: Å kjøre sakte er den beste måten å varme opp motoren på. Selv når det er kaldt ute, er det bare maksimum 30 sekunders tomgangskjøring som skal til. Det er akkurat nok til at frontruten blir duggfri.
------
Myte: Fjernstartere for motorer er et bra verktøy for å varme opp motoren, spesielt når det er kaldt ute.
Sannhet: Dette er et instrument som sløser med drivstoff. En elektrisk ovn med timer er bedre, og sliter ikke på motoren.
-------
Myte: Å gjenstarte kjøretøyet sløser med drivstoff og sliter på motoren.
Sannhet: Å gjenstarte kjøretøyet har lite å si for drivstofforbruket og har lite eller ingen effekt på motordelene.


3 måter du kan unngå tomgangskjøring på


Tomgangskjøring kan forhindres i mange tilfeller.


1. Tilby opplæring og insentiver


De beste løsningene basert på telematikk, innebærer å gi tilstrekkelig informasjon om tomgangskjøring. Hvis du mistenker at tomgangskjøring er et problem på flåten din, så kan du analysere data i grundig detalj. Er ikke dette allerede en del av dine drivstofforbruksrapporter? Kontakt din leverandør for nærmere informasjon.
Som flåte styrer kan du bruke disse dataene som input for en plan for å redusere tomgangskjøring. Gi belønning til sjåfører som kjører mindre på tomgang, og tilby opplæring til sjåfører som synes det er en utfordring.


2. Invester i teknologi som bidrar med å kartlegge tomgangskjøring


Selv om det er mulig å redusere tomgangskjøring i stor grad, så er det ikke mulig å unngå helt. Det er der Idling Reduction Technology (IRT) kommer inn i bildet. IRT enheter har som regel tre kjennetegn:
• De er installert direkte i kjøretøyer eller på en bestemt lokasjon.
• De holder unødvendig tomgangskjøring på et minimum.
• De gjør det mulig å fortsette med å bruke funksjoner som normalt krever at man holder motoren kjørende, så de kan slås på når man står stille.
Du kan også investere i auxiliary strømuttak (APUs) som går på batteri eller solceller. De kan gi strøm til et kjøretøy som står stille.


3. Bruk flåtestyring og GPS-sporingsprogramvare


En annen måte du kan kartlegge tomgangskjøring på, er å bruke flåtestyringsprogramvare. Dette er programvare som sikrer at du får innsikt i alle de viktige delene av flåten. GPS-sporingsprogramvare viser hvilke ruter firmabiler har kjørt og hvor lenge de ble på hver destinasjon. Dermed kan du også se om sjåfører har foretatt turer uten tillatelse. Andre fordeler med flåtestyring inkluderer:

  •  Å bruke data til å forbedre kjøringen til dine ansatte
  • Sette på varsel for fartsgrenser og andre ting
  • Få en logg over drivstofforbruk og tomgangskjøring
  • Analysere data per kjøretøy eller for hele flåten


Telematikk gjør det altså enklere for flåtestyrere å holde styr på drivstofforbruk og tomgangskjøring. De kan også bruke den innsamlede data til opplæring som gjør at sjåfører kan redusere tomgangskjøring.
Vil du snakke om hvordan du kan redusere tomgangskjøring? Kontakt oss .

 

KONTAKT OSS

 

Date published.   aug 27, 2021  |  Author: Marked